18. October 2021.

Takmičenje “Scientist for a Day”

Takmičenje "Scientist for a Day"

Učenik Rej Hrenovica osvojio je prvo mjesto na takmičenju “Scientist for a Day”. Kriterij za odabir finalista odvijao se prema strogim pravilima iz NASA-e, žiri je ocjenjivao sljedeće: da esej nije plagijat, kreativnost i mašta u pisanju, znanje o mjesecima, pravopis, a najvažnije odgovor na pitanje šta ih nadahnjuje vezano za istraživanje nekog od Uranovih mjeseci. Čestitamo našem Reju na ovom uspjehu i želimo mu još mnogo znanstvenih izazova u budućnosti. Više o navedenom možete pročitati u nastavku.

“Prijavio sam se na takmičenje “Scientist for a Day” koje je organizirala NASA Radioisotope Power Systems Program tim. Ove godine je BiH prvi put uzela učešće. Osvojio sam prvo mjesto u svojoj kategoriji i svoje ime, a i ime škole stavio na NASA-inu stranicu” – ističe Rej.

Zadatak takmičara bio je da napišu esej do 300 riječi o tome koji Uranov mjesec ih nadahnjuje za daljnje istraživanje, šta ih uzbuđuje u onome što smo do sada naučili i čemu se nadaju da ćemo pronaći ako se vratimo na ova mjesta? Kriterij za odabir finalista, prema strogim pravilima koje smo dobili od tima iz NASA-e, žiri je ocjenjivao sljedeće: da esej nije plagijat, kreativnost i mašta u pisanju, znanje o mjesecima, pravopis, a najvažnije odgovor na pitanje šta ih nadahnjuje vezano za istraživanje nekog od Uranovih mjeseci.