08. April 2022.

Maturanti OŠ “Hasan Kikić” Sarajevo u humanoj misiji: Obilježen 2.april – Svjetski dan svjesnosti o autizmu

Povodom 2. aprila – Svjetskog dana svjesnosti o autizmu u okviru aktivnosti “Dan za dobro djelo” maturanti OŠ “Hasan Kikić” Sarajevo posjetili su Udruženje za podršku porodicama i djeci sa poteškoćama u razvoju “Colibri”.

Ovom prilikom učenici devetog razreda uručili su poklone za drugare iz “Colibri” centra, kao i poklone koje su učenici korisnici produženog boravka sa svojim učiteljicama pripremili u produženom boravku škole sa svojim učiteljicama.

Colibri mališani su pripremili radove za drugare u našoj školi, ponosno pokazujući šta sve mogu napraviti uz svoje edukatorice. 

Moramo priznati da se najviše obradujemo posjetama kada djeca dođu djeci, da ih vide, obraduju i uče jedni od drugih. 

Kako je to i primjereno našoj divnoj djeci postavljali su vrlo konstruktivna pitanja, od toga šta naš centar radi do onih kako prepoznati ima li neko dijete poteškoću ili ne. Mi smo se trudili odgovoriti na sva pitanja i pokazati na primjerima kako naš rad izgleda u stvarnosti – ističu iz Udruženja “Colibri”.

Obilježavanjem Svjetskog dana svjesnosti o autizmu želimo doprinijeti većoj razini informiranja i podizanju svijesti o poremećaju iz autističnog spektra, kao i o izazovima s kojima se suočavaju osobe s autizmom i njihove porodice.

Prema odluci Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, 2. aprila obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu. Znak svjesnosti autizma – puzzle označavaju želju za povezivanje djelića i konačnim shvatanjem autizma.

Preuzeto sa internet stranice Mreža mira.